Specificnost – izaberite prave aktivnosti za svaku komponentu. Trening snage rezultuje u specificnim promenama snage. Takode, trenirajte za specijalnu aktivnost za koju ste zainteresovani. Npr. optimalan performans pri plivanju se najlakše postize kada misici koji rade pri plivanju vezbaju upravo pokrete koji se u tom sportu i koriste. Ne mora da znaci da je dobar trkac ujedno i dobar plivac.


STVAR PRINCIPA thumb 45
Image Caption Longer Than Usual

STVAR PRINCIPA thumb 46
Image Caption Shorter

Preopterecenje – radite toliko naporno i dovoljno dugo tako da preopteretite organizam, tj. da ga dovedete iznad nivoa odmora, kako bi doslo do poboljsanja. Redovnost – kondiciju ne mozete skladistiti. Barem tri izbalansirana treninga nedeljno su neophodna kako bi se odrzao zeljeni nivo kondicije.
Napredovanje – povecajte intenzitet, ucestalost i/ili trajanje aktivnosti posle odredenog vremena kako bi doslo do poboljsanja.
Neke aktivnosti uticu na vise od jedne osnovne komponente. Npr. pored toga sto poboljsava kardiorespiratornu izdrzljivost, trcanje poboljsava misicnu izdrzljivost nogu, dok plivanje radi slicno sa misicima ruku, ramena i grudi.

Ako izaberete pravilne aktivnosti, moguce je uklopiti deo treninga za misicnu izdrzljivost u deo za kardiorespiratornu izdrzljivost, i na taj nacin ustedeti na vremenu.

Leave A Reply:

(optional field)

No comments yet.