Prvi korak

Jedite svakodnevno namirnice iz svake grupe.

Ovih pet grupa namirnica iz piramide obezbediće više od
40 hranljivih materija koje su potrebne telu da sačuva zdravlje.

Drugi korak

Uključite raznovrsne namirnice iz svake grupe

Namirnice unutar svake grupe u piramidi obično su dobri izvori istih hranljivih materija, i ako jedu različite namirnice unutar svake od grupa, klijenti imaju dobru šansu da dobiju sve hranljive materije koje su im potrebne. Klijentima možete da predložite da mleko zamene jogurtom jer on obezbeđuje proteine, kalcijum i riboflavin u približno istim količinama. Sušene mahunarke, kao i jezgrasto voće, predstavljaju alternativu mesu.

Svaka grupa namirnica je izvor glavnih hranljivih materija.

Iz grupe mleka probajte mleko, sireve i jogurt male masnoće. Oni snabdevaju telo kalcijumom, proteinima i riboflavinom kao glavnim hranljivim materijama. Preporučuje se dve do tri porcije na dan uz veličinu porcije od 250 ml mleka ili jogurta, ili 40 g sira.

3koraka TRI KORAKA KA ZDRAVOJ ISHRANI TRI KORAKA KA ZDRAVOJ ISHRANI 3koraka

Eksperimentišite sa novim receptima za piletinu, ribu, govedinu, jaja, sušene mahunarke iz grupe mesa. Oni obezbeđuju glavne hranljive materije kao što su proteini, nijacin, gvožđe i tiamin. Preporučuje se dve do tri porcije na dan uz veličinu porcije od 60 do 80 grama.

Preporučeni broj porcija iz grupe voća povećan je na dve do četiri dnevno i može se postići dodavanjem voća uz hleb i žitarice, ili njegovim korišćenjem umesto hrane za posluženje koja ima visok sadrža masti i šećera. Jedna porcija je jedan svež komad, ili 1/2 šolje kuvanog voća.

Konzumirajte više namirnica iz grupe povrća. Probajte da u salate i đuveč i slična jela dodate spanać, šargarepu, brokoli, pečurke i zelene paprike. Ova grupa daje vitamine A i C kao glavne hranljive materije. Preporučuje se da ljudi jedu pet porcija povrća na dan, što demonstrira novi slogan „Five Alive„, što znači pet porcija povrća na dan za zdrav način života.

Uživajte u novim ukusima iz grupe žitarica. Probajte đevreke, tortilje, i somune, ražani hleb ili hleb od lomljenog zrna pšenice za sendviče. Grupa žitarica kao glavne hranljive materije daje ugljene hidrate, tiamin, gvožđe i nijacin. Jedna porcija je jedna kriška hleba ili 1/2 šolje žitarica, testenine ili pirinča.

Treći korak

Vežbajte umerenost

Jedenjem umerene količine hrane čovek može da dobije potrebne hranljive materije, a da ne dobije suvišne, nepotrebne količine masti i/ili natrijuma.

Svakodnevno jesti najmanje preporučen broj porcija iz svake grupe namirnica u Piramidi.

Obratiti pažnju koliko porcija iz grupe sa vrha piramide treba jesti – PRAZNE KALORIJE

Koncept GUSTINE HRANLJIVIH MATERIJA

To je količina hranljivih materija po jednoj kaloriji. Gusta hrana daje više hranljivih materija uz malu kaloričnu vrednost, dok je hrana koja nije gusta, kao što su pomfrit, torta, keks i gazirani sokovi, ona koja sadrži više kalorija i/ili masti a manje hranljivih materija.

Plan može da se prilagodi prema raznim mešanim jelima i da se koristi za ocenjivanje različitih nacionalnih kuhinja.

Orijentalna jela koja imaju povrće, piletinu i pirinač obezbeđuju tri od pet pomenutih grupa; španska i meksička jela kao što su „tamales“ sa pasuljem, pirinčem, sirom i salsa sosom imaju četiri od pet grupa; dodavanjem jedne banane, svih pet grupa će biti uključeno u jedan obrok.

Leave A Reply:

(optional field)

No comments yet.